Fal vizesedés ellen: mihez kezdjünk, ha vizesedik a fal?

A falvizesedés (sajnos) elég gyakori jelenség, és nem kizárólag esztétikai problémát okoz a háztartásokban. Több ok is húzódhat a vizesedő falak kialakulásának háttérben. Ilyen ok lehet az épület alapjának rossz kialakítása, a vízszigetelés hiánya, repedések, a csapadékvíz elvezetésének hiánya, a nem megfelelő vízelvezetés, a talajvíz okozta gondok.

Hogyan tudunk fellépni a fal vizesedés ellen?

Az egyik leghatékonyabb módszer a fal injektálás.
Az injektálás egy olyan építőipari megoldás a vizes falak problémájára, amelynek segítségével a vizes, nedves falakat költséges bontások és felesleges többletmunka nélkül szárazzá lehet tenni. Injektáló anyagok: epoxi gyanta vagy poliuretán hab. Ez a módszer az említett speciális anyagok befecskendezését foglalja magában a falba, falazatba a víz bejutásának megakadályozása érdekében. Ez az utólagos szigetelési technika, hatékony módszer a nedves falazat ellen, egyszerű, gyors és tiszta megoldás.


1. Beton szigetelő- és javító anyagok
2. Hidrofób légpórusképző vakolathoz adalékszerek
3. tömítő és vízmegállító anyagok
4. PU gyanta
5. Akrill

A vizes fal első jelei

Intő jel a dohos szag, illetve, ha foltok jelennek meg a falon (zöldes-barnás, sárga foltok), a felkásásodott vakolat és a sókivirágzás, köznyelven a salétromos fal. A penészgombák megjelenése szintén intő jel - az elszíneződés színe a penészes fal esetén lehet zöld, fekete vagy barna. Nem is gondolnánk, de a falak vizesedése a csúnya, rozsdás foltok megjelenésében is megmutatkozhat. Az épületben található vas-és acélanyagok rozsdásodnak a víz hatására és ezek a rozsdafoltok is megjelenhetnek a falakon, ha az épület nedves. Nagyon fontos ezen tünetek tartós kezelése. Nem csupán az esztétikai igények miatt, de sajnos hosszú távon az Ön és a családja egészségét is veszélyezteti a vizes dohos élettér, légzőszervi megbetegedéseket és/vagy allergiás tüneteket is okozhat. Az injektálási technológia révén manapság már gyorsan elvégezhető a fal vizesedés, nedves fal jelenségének megszüntetése hozzáértő szakemberek segítségével.
Több tényező is befolyásolhatja azt, ha vizes a fal. Ha ezt a komoly problémát nem kezelik időben a megfelelő szakemberek, nemcsak az épületben keletkeznek komoly károk, hanem egészségügyi kockázatok (pl. allergia) is felléphet. A legfontosabb, hogy az okot kell megtalálni és megszűntetni, nemcsak a tünetet kezelni. De mi okozza a problémát az esetek döntő többségében?

A fal vizesedés kiváltó okai

Hiányos lábszigetelés: az egyik leggyakoribb ok a nem megfelelő lábazatszigetelés. Ha a házunk fala nincs ellátva a megfelelő lábazati szigeteléssel vagy már elöregedett, az épület falai vizesedni kezdenek. A falak salétromosak lesznek, a vakolat elkezd lepotyogni. Ne higgyük azt, hogy csak a régi házaknál vagy lakásoknál jelentkezhet a falak nedvesedése! Sajnos a probléma újépítésű ingatlanok esetében is fennáll, amikor az épület nem szárad ki rendesen.
Csőtörés, szivárgás: a csőtörés jelentősen negatív hatással van az épület falaira, különösen, ha a szóban forgó probléma nem kerül azonnal észlelésre (például kisebb szivárgás formájában) vagy ha hosszabb ideig fennáll. A csőtörésből származó víz gyorsan elterjed az épület szerkezetében, ami többféle problémát okoz, többek között kiváltva a falak nedvesedését, vizesedését. A szivárgás jelei: tapintásra a fal általánosan hideg, folyamatosan nedves; a falfelületeket fedő festék vagy tapéta felhólyagosodik vagy leválik. A nedves, párás környezet ideális feltételeket biztosít a penész kialakulásához, arról nem is beszélve, hogy ha a víz hosszú ideig áll a falakban, károsodnak az alapanyagok, ami gyengíti az épület szerkezetének egészét.
Talajnedvesség, csapadék: a talajban jelenlévő nedvesség, különböző rétegeken átjutva elérheti a falat. Mivel egy épület folyamatosan szárad, lélegzik, nedvesedik, a talajvízben található ásványi sók a száradást követően a falon maradnak. Ezt nevezzük salétromnak.

Penészes? Salétromos? Dohos?

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK FAL VIZESEDÉS KAPCSÁN

Milyen falnál működik az injektálás?

Az injektálás faltípus független, és minden falazatnál használható, legyen akár beton, tégla, vályog, terméskő, stb…

Beázás a padló felett közvetlenül?

Ebben az esetben akkor van szükség utólagos vízszigetelésre, ha a vízszintes sávszigetelés erodálódott vagy teljesen hiányzik. Bevett megoldás a külső homlokzat mentén 20cm-es mélységben kavicságyazatot kialakítani és egy dréncső segítségével elvezetni a vizet.

Beázott a külső fal a fürdőszoba ablak alatt?

Ebben az esetben nagy valószínűséggel burkolati hiba a felelős, nem lett elkészítve a függőleges kenhető vízszigetelés.

Mennyiben függ össze a pince és a falak szigetelése?

Falak utólagos szigetelése esetén, a pince nyirkosságának megszüntetése, vagyis kiszárítása például vízzáró vakolat megszüntetésével, vagy a talaj vízmennyiségének csökkentése például mikrocementtel, kiemelt fontosságú, hiszen a falelemek kapillárisai miatt a víz egy része onnan szívódik fel.

Lepergő, morzsolódó, málló festés?

A falak vizesedése, hosszútávon a burkolat amortizációját okozhatja. Ilyen esetben az utólagos szigetelés segíthet a helyreállításban.

Milyen egészségügyi problémákkal járhat a dohos, salétromos, penészes lakás?

A penészes, nedves, dohos falak, számos egészségügyi problémához hozzájárulhatnak, mint ízületi gyulladások, asztma és felerősíthetnek allergiás tüneteket is.

Nedves falak rontják a hőszigetelést?

Igen a nedves nyirkos falak hideggé válnak és hőt vonnak el a környezettől, így rontják a hőszigetelés hatékonyságát és növelik a fűtésszámla nagyságát.

Szárító és vízzáró vakolat: mikor melyik?

Szárító vagyis légpórus vakolat az vízszintes sávszigeteléstől fölfele alkalmazható, a pára felszívódásának megszüntetésére. Vízzáró vakolat pincékben és bármilyen mélyépítésű helyen
használható eredményesen, teljesen lezárja a víz és pára útját kétirányúan.

Működik vályogfal esetén is az utólagos vízszigetelés?

Igen, az injektálásos vegyi utószigetelés eljárás teljesen fal független, így az elsalétromosodott, elpenészesedett öreg vályogfalak esetén is kivitelezehető sikeresen ez a technológia.

Kapilláris nedvesség: salétromos a fal?

Salétromos fal esetén, a falak kapillárisaiba a talajból jut be a víz, mivel bizonyos sók csak onnan tudnak felszívódni. Ebben az esetben szükséges a vízszigetelés és szárítóvakolat együttes kivitelezése. Az injektálással képzett sáv védelmet nyújt az alulról érkező víz ellen, a légpórus vakolat pedig kiszárítja a falban lévő sókat és megszilárdítja a vakolatot.

Beázott falak az újépítésű ingatlan esetében?

1-3 éves házak esetében előfordul, hogy nagyjából 30-50 cm átmérőjű vízfoltok jelennek meg a falon. Ennek oka lehet már az alapból salétrommal szennyezett téglák használata és egyéb, nem megfelelő minőségű építési elemek alkalmazása.
Mivel a sók képesek a levegő páratartalmának megkötésére, abban az esetben, ha kevésbé párás a lakás egy idő után (2-3 év) kiszáradnak, mivel nem képesek újra generálni magukat. Viszont, ha magas a páratartalom, abban az esetben érdemes szakember segítségét kérni, a helyzet súlyosságának felmérésére és az esetleges problémák kiküszöbölésére.

Penészgomba a falon?

Az elégtelen szigetelés miatt a nedves, nyirkos közegben különféle gomba fajok jelenhetnek meg a falakon, illetve a falazat elsalétromosodhat, amely gondok felelősek többek között a dohos levegőért. Ez a jelenség pedig hosszútávon komoly egészségügyi problémákat is előidézhet, súlyosabb esetben allergiás és asztmás reakciókat válthat ki.

Kivitelezési hibák az utólagos szigetelés esetén?

Az egyik legfontosabb, amire figyeljünk oda, hogy az injektálás és a szárítóvakolat együttes alkalmazása szünteti meg a falak nedvesedését. Az injektálás védősávot képez a talajból kapillárisokon keresztül felszívódó víznek, míg a szárító vakolat a levegő páratartalmának falakon való lecsapódását akadályozza meg.

Miért az injektálás a legkényelmesebb az utólagos szigetelési módszerek közül?

Az aláfalazás, falfűrészelés és acél lemezbesajtolás, mind bevett technika az utólagos vízszigetelés megoldására, azonban ezek sok esetben nagy törmelékkel, kosszal, káosszal, kiköltözéssel járhatnak. Ezzel szemben az injektálás kevés törmeléket hagy, nem szükséges a lakhely elhagyása, és rendkívül gyors, akár 1 nap alatt is elvégezhető.

Mi számít elavult vízszigetelésnek, mire figyeljünk?

1990-ig épült lakásokban és házakban bitumenezett és homokkal szórt szigetelőpapíros technologiával oldották meg a szigetelést. Ennek a konstrukciónak nagyjából 30-35 év az élettartama ezután érdemes korszerű technológiával felváltani.

Otthonfelújítási támogatás felvehető-e utólagos vízszigetelésre?

Igen! Az Otthonfelújítási Támogatás kerete felhasználható az utólagos vízszigetelés kivitelezésére is.

Fal vizesedés megszüntetése: vizes falak injektálása elvégezhető-e házilag?

Igen, de mivel ez egy nagy tapasztalatot kívánó összetett feladatsor, javasoljuk, hogy kérje szakember tanácsát és kivitelezését a hibamentes munkáért.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram